QR code PID

OPG Hlevnjak

Uzgoj i ekološka proizvodnja bučinog ulja

O nama
Galerija
Certifikati
Info

o nama

Davna 2005. godina je našeg ozbiljnijeg početka u bavljenju ratarskim  i povrtlarskim kulturama, tako i bučama golicama od čijih koštica smo iste godine napravili naše prvo bučino ulje.  Iako na malim površinama i pomalo avanturistički, 2007. zasadili smo  prvih stotinjak sadnica vilijamovki. U slijedeće  tri godine okrupnili  smo našu zemlju a s njome i nasad naših kruškica na 2200 sadnica.

Kako bi mogli podmiriti potrebe naših kupaca bučinog ulja koji su se navikli na prepoznatljivu kvalitetu, 2009. ulazimo u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i krećemo sa ozbiljnijim uzgojem buča golica.

S puno entuzijazma i ručnog rada, bez mehanizacije, od kopanja do završnog čišćenja koštica za naše ulje, bio je to mukotrpan i fizički težak put… Ipak, ustrajni u poslu i povećanjem površina zasijanih bučama postajemo najveći proizvođači bučinog ulja u to vrijeme, u okolici od 30 km…

Poslije toga krećemo u još ozbiljniju proizvodnju buča, vilijamovki, a kasnije i starinskih žitarica – prvenstveno zbog plodoreda a onda i kao jednu zdravu ratarsku i pomalo zaboravljenu kulturu.. .

Kao prva generacija prekvalifikacija, 2008. godine završavamo Voćarsku školu u Čakovcu  a zatim i Školu za spravljane voćnih rakija kao i  Školu za ekološkog poljoprivrednog gospodarstvenika koja se održavala u Donjoj Bačugi (Centar za kesten i šljivu ) te bila financirana sredstvima  EU.

Povećanjem obradivih površina te sijanjem različitih kultura pokazala se potreba za nabavljanjem mehanizacije. Vlastitim sredstvima i svom zaradom nabavlja se dio po dio (priključna mehanizacija, traktor, sredstva za preradu – mlin, ljuštilica, vjetrenjak , sušara i sl.).   Danas na našem malom OPG-u možete vidjeti razne starinske strojčeke koji i te kako dobro i kvalitetno rade.

2012. godine umjesto  povećanja opsega poljoprivrednih površina i veće proizvodnje, odlučili smo zadržati već prepoznatu kvalitetu i kontroliranu proizvodnju unutar naše obitelji. U potpunosti prelazimo u ekološku proizvodnju i poslije stručne kontrole nadzornog tijela Hrvatskih šuma d.o.o., dobivamo novi Upisnik eko-proizvođača i od tada do danas smo na cjelokupnom našem gospodarstvu u ekološkoj proizvodnji.

Tako i dalje sijemo buče golice i heljdu, žitarice  pira i raži, nešto manje količine kukuruza i suncokreta, još uvijek imamo  trajni nasad vilijamovki  i  sve to na naših 10 ekoloških hektara…

Hrvatski eko proizvod
Kupujmo Hrvatsko
Projekt je sufinancirala Europska unija kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.: Financira Europska unija – NextGenerationEU.
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije