QR code PID

Vinarija Rak

Uzgoj grožđa i proizvodnja vina

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

Vinarija Rak bavi se proizvodnjom grožđa i vina na šibenskom području u specifičnom podneblju lokalnog zaleđa, a ističemo se uzgojem i proizvodnjom vina dviju autohtonih sorti: Babića i Maraštine. Od sorte Babić proizvodimo i Opolo. Vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja su tradicija naše obitelji koju smo započeli još davne 1960. godine i baštinimo je u današnjoj proizvodnji. Njegujući tu tradiciju, kao i naslijeđenu ljubav prema vinarstvu, danas koristimo najsuvremenije procese i opremu čime idemo u korak sa svim modernim dostignućima na području uzgoja loze i dobivanja kvalitetnog vina. Naše obiteljsko gospodarstvo u sklopu vinarije ima kušaonicu u kojoj možete degustirati naša vina i lokalne specijalitete te sobe za odmor u kojima možete prespavati.

Autohtone sorte vinskog grožđa i autohtona vina Šibensko-kninske županije

Područje Šibenika i Šibensko-kninske županije zbog svog zemljopisnog položaja i klimatskih obilježja, od davnina prepoznati kao izvrsni za uzgoj vinove loze, a tim i proizvodnjom vina. Škrta zemlja i težak kršoviti krajolik „prisilili“ su težake da se bave proizvodnjom grožđa i vina, pri čemu su se oni pokazali kao izvrsni vinogradari i vinari. Unatoč pošasti filoksere s kraja 19.st. i početkom 20.st., veliki dio vinograda na prostoru današnje Šibensko-kninske županije je obnovljen, a nakon II. Svjetskog rata broj vinograda i količina proizvedenog vina su u konstantnom opadanju. Nakon filoksere obnavljale su se samo ekonomski najvažnije udomaćene i autohtone sorte babić, plavina, maraština, debit, a mnoge druge nekad zastupljene su nestale ili su ostale u tragovima. Nakon što su u Domovinskom ratu uništeni mnogi vinogradi, obnova i podizanje novih, svoj vrhunac doseže u razdoblju od 2003.-2007.g., a u to vrijeme je iznjedrilo većinu vinogradara-vinara koji su i danas prisutni na području. Naglasak u proizvodnji je stavljen na naše autohtone i udomaćene sorte, ali su mnogi svoju ponudu proširili i nekim introduciranim, uglavnom francuskim sortama vinskog grožđa. Na europskom i svjetskom tržištu vina naše male količine su zanemarive, ali izvrsnom kvalitetom autohtonih vina, bogatstvom okusa i mirisa pronalazimo naše mjesto pod suncem.

Šibensko-kninska županija, smještena na području Srednje Dalmacije, odlikuje se ljepotom svojih krajolika i bogatstvom kulturno-povijesnih spomenika. Na njezinu prostoru, koji rijeka Krka poput simetrale presijeca na svom putu od Dinare prema moru, smeštena su dva nacionalna parka: Krka i Kornati. Da je raznolikost i osebujnost tog prostora od davnina privlačila čovjeka svjedoče diljem županije sačuvani tragovi prošlosti, od prapovijesnih gradina i rimskih naselja do srednjovjekovnih i renesansnih utvrda.

Šibenik je smješten u prostranu zaljevu na ušću rijeke Krke. Izgrađen je amfiteatralno na kosini brda na kojem se uzdiže tvrđava sv. Mihovila. Visoke kamene kuće, uske i krivudave ulice, brojne stube ̎bufe ̎i ostaci gradskih bedema (presvođeni prolazi) daju mu dramatičnu topografiju i skulpturalnost kakvu nema niti jedan grad na jadranskoj obali. Na ulazu u kanal sv. Ante, koji zaljev spaja s morem, grad štiti kasnorenesansna utvrda sv. Nikole.

Vinarija

Proizvodni pogon vinarije Rak s modernom opremom za obradu grožđa i proizvodnju vina ima kapacitet obrade velike količine grožđa prema najsuvremenijim metodama kao rezultat kontinuiranog ulaganja u nove tehnologije, od početne faze do buteljiranja. Vina se čuvaju u podrumu vinarije u hrastovim bačvama gdje se odrađuje kvalitetno višegodišnje odležavanje vina.

Kušaona

U sklopu naše vinarije na obiteljskom gospodarstvu u Dubravi nalazi se kušaonica naših vina i domaćih gastronomskih specijaliteta, a može primiti do 50 osoba. Posjetite nas i okusite naše vinske sorte te specijalitete naše lokalne kuhinje, pripremljene od domaćih namirnica, garantiramo da ćete se odlično provesti. U kušaonici svakodnevno možete probati 6. različitih vina od 3. lokalne sorte: Debit, Maraština i Babić. Svakodnevno u ponudi imamo i hladne plate: domaći pršut, ovčji sir, masline, maslinovo ulje. Za sve ostalo i posjete vinogradima molimo vas rezervirajte. Nazovite nas ili pošaljite email.

Hrvatska

Rakovo Selo 98 ,
Šibenik 22000
Vidi kartu

Poveznice

Proizvođač

VeeMee

Saznaj više
Kupujmo hrvatsko
Projekt je sufinancirala Europska unija kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.: Financira Europska unija – NextGenerationEU.
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije