QR code PID
Sponzor:

Eko Gospodarstvo Zdolc

Uzgoj grožđa i proizvodnja vina

O nama
Galerija
Certifikati
Info

O nama

Vino je stoljećima bilo izvor prihoda stanovništva Zagorja.

Prastanovnike ovih prostora ilirsko-keltskog podrijetla pokorile su rimske legije u 1. stoljeću prije Krista, stvorivši rimsku
provinciju Gornju Panoniju. Sa sobom su donijeli i vinovu lozu te proizvodili vino koje se transportiralo do samog Rima.
Tokom 6. stoljeća s dolaskom Slavena proizvodnja je još više napredovala. Međutim najezdom Turaka puno vinograda je
uništeno. Turcima vjera zabranjuje pijenje alkohola. Nakon izgubljene bitke kod Beča Turci se povlače te započinje obnova
vinograda.

Proizvodnja vina u 15. i 16. stoljeću bila je veća od proizvodnje žitarica.

Veliki broj pisanih dokumenata spominje nedaće vinogradara ovog kraja – od prirodnih nepogoda preko nametnutih renti
čiji je začetnik kralj Bela IV. do čestih otimanja vinograda i prihoda od vina grofova Zrinskih te nerazumnih poreza tokom 16. stoljeća. Tvrdi se da su zagorski vinogradari podigli Seljačku bunu (1573.) upravo zbog visokih davanja feudalcima i crkvi.

FILOKSERA MIJENJA VINSKU SLIKU

S pojavom filoksere, osamdesetih godina 19. stoljeća, uništen je velik dio domaće vinove loze. U obnovi vinograda uništenih filokserom primjenjuje se tzv. američka podloga, međutim mijenja se način uzgoja, izgubljene su mnoge sorte i napušteni mnogi kvalitetni vinogradarski položaji. Obnovu vinograda najprije prekida Prvi, a zatim Drugi svjetski rat, a oba su, uz nerazumnu politiku, dodatno pridonijela uništenju vinogradarskih površina.

Značajnije promjene događaju se tek iza 1970. godine kad su u ovoj podregiji posađeni prvi plantažni vinogradi te sagrađeni, za to doba, suvremeni vinarski podrumi. Nakon prelaska na tržišno gospodarstvo (1991. godine) u Zagorsko-Međimurskoj podregiji „niče“ velik broj vrsnih vinogradara i vinara koji samostalno prerađuju grožđe iz vlastitih vinograda. Jedni od njih su i OPG Zdolc iz Klenice kod Pregrade koji nastavljaju stoljetnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina koju su naslijedili od svojih djedova.

1921. god. Počeci

Na zagorskim brežuljicma, gdje je i književnik Janko Leskovar uzgajao grožđe, prvi vinograd još 1921. godine zasadio je
pradjed, koji se rodio iste godine kada je nastala novela Propali dvori…

OKO 1940.

Začetnik Josip Brezak Pradjed Josip vinograd je njegovao na tradicionalan težački način uz puno muke ali i ljubavi. Tradicija se, školski, prenosila s koljena na koljeno. Odabirale su se posebne sorte kako bi se dobilo na kvaliteti vina.

KASNE 80-TE Modernizacija

Postepeno se proizvodnja modernizirala. Prekretnicu i veliki zaokret započinje Josip Zdolc, Robertov otac. Uz primjenu novih tehnologija velika pažnja se pridavala zaštiti vinograda, a 90-ih širimo naš vinograd. 2011. god. otvorena je kušaonica, po mnogima, jedna od najljepših kušaonica u Zagorju ispred koje se u dvorištu nalazi velika stara drvena preša stara više od 100 godina.

2019. god. Ekološka proizvodnja

Užurbani način života, pretjerano korištenje prirodnih resursa, zagađivanje okoliša, moglo je rezultirati nekim oštećenjima
tla. Zbog toga su se mlađi naraštaji odlučili vratiti tradicionalnom uzgoju i korijenima svojih predaka. Drugim riječima,
proizvodnju koja se bazira na načelima ekološkog uzgoja, bez primjene pesticida, odnosno suvremenih konvencionalnih
sredstava za zaštitu vinove loze, herbicida i umjetnih gnojiva.

Zdolčevi se žele vratiti prirodi kakvu smo nekada imali.

Takva su im i vina, prirodna i iskrena.

Posjeta podrumu i kušaonici

Vina se mogu kušati, po mnogima, u jednoj od najljepših kušaonica u Zagorju ispred koje se u dvorištu nalazi velika stara drvena preša.

Tradicionalna preša zagorskih kleti stara je više od 100 godina. „Obična“ drvena preša s vretenom koja je služila za prešanje i cijeđenje grožđa postala je atrakcija za sve posjetitelje imanja. Posebno impresionira pješčani kamen koji služi kao protuteža za stiskanje grožđa, težak 500 kg. Kamen je ručno klesan i oblikovan a rupa kroz kamen ručno je probušena.

Zadnjih 50 godina skupljala je prašinu u obližnjem štaglju. Prije 10 godina obitelj Zdolc otvorila je kušaonicu i tada su odlučili izložiti prešu na svom imanju. Osim preše autentičnosti kušaonice pridonose stari vrčevi, drvene brente i lakomnice.

Cilj Zdolčevih bio je da posjetiocima svog imanja i vinarije dočaraju zagorsku tradiciju.

Kako bi se uvjerili koliko je dobro sačuvana povijesna vrijednost imanje je otvoreno za posjetitelje subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati. Gostima se preporučuje da rezerviraju svoj termin za vođene degustacije.

Informacije

Članstvo u udrugama/zadrugama: Udruga vinara „Vino Zagorje“

Kupujmo hrvatsko

Kontaktiraj proizvođača

  • Hidden
  • Unos e-mail adrese je obavezan
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Projekt je sufinancirala Europska unija kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.: Financira Europska unija – NextGenerationEU.
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije