Vertikalna urbana poljoprivreda mogla bi promijeniti način uzgoja bilja

25. travnja 2019. VeeMee

Svi znamo da zdjela svježe zelene salate predstavlja zdrav dodatak svakom jelu. I dok su blagodati prehrane zelenjem poznate, način na koji se uzgajaju mijenja se. – Vertikalna urbana poljoprivreda

Vertikalna urbana poljoprivreda postaje sve popularnija, a sve veći broj tvrtki koristi tehniku ​​za uzgoj proizvoda kao što su  salate i mikrozelenje. Jedna takva tvrtka je Crop One Holdings, sa sjedištem u San Mateu, Kalifornija. Tvrtka je nedavno zajednički s Emirates Flight Catering investirala 40 milijuna dolara.

Cilj je izgraditi najveći “vertikalni objekt za uzgoj (vertikalna urbana poljoprivreda)” u Dubaiju i proizvesti zelenje bez upotrebe pesticida i herbicida. Plan je proizvoditi tri tone proizvoda dnevno.

Tehnika proizvodnje Crop One Holdingsa pogodna je iz nekoliko razloga, tvrdi CEO. “Većina proizvoda uzgojenih u polju uzgaja se u tlu i mi ne koristimo tlo, koristimo vodu samo kao medij za rast”, rekla je Sonia Lo za održivu energiju CNBC-a. “To znači da možemo imati vrlo preciznu kontrolu nad hranjivim tvarima”, dodala je. Glavni znanstveni direktor tvrtke, Deane Falcone, ponovio je Loovo mišljenje. “Budući da se nalazite u zatvorenom prostoru, imate mogućnost kontrolirati sve varijable okoliša, na primjer razine temperature, vlažnosti (i) ugljičnog dioksida.” Imati kontrolu nad tim varijablama značilo je da su proizvođači mogli kontrolirati način na koji biljke rastu, dodao je Falcone. “Druga stvar je da možete uzgajati vrlo visokom gustoćom i … što dovodi do vrlo visokog učinka za istu količinu područja uzgoja.”

Vertikalna urbana poljoprivreda

Zapravo, tvrtka kaže da samo jedna od “proizvodnih jedinica” veličine 30m2 može uspoređivati kao zamjena za čak 11 hektara poljoprivrednog zemljišta, koristeći manje vode nego “poljski uzgoj”.

Izvršna direktorica Sonia Lo dodala je da u smislu produktivnosti, postrojenja Crop One Holdingsa mogu u prosjeku imati 32 žetve godišnje, usporedno s “jednom ili dvije” berbom poljoprivrednika na terenu.

Za Stevea Evansa sa Sveučilišta u Cambridgeu, promjene u poljoprivrednom sektoru trebale bi odigrati važnu ulogu u budućnosti. “U svijetu u kojem postoji veliki broj ljudi i oni postaju sve uspješniji i žele jesti sve više i više bogatih dijeta, moramo naučiti kako uzgajati hranu sa zemljom koja je dostupna”, Evans, koji je direktor istraživanju održivosti industrije na sveučilišnom Institutu za proizvodnju, objasnio je CNBC. “Svijet se ne širi, zato ćemo ići vertikalno samo zbog te potrebe”, dodao je.

CNBC.com / Vertikalna urbana poljoprivreda

Vaš VeeMee savjetnik

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" https://hamagbicro.hr/
Izradu ove mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajnji korisnik financijskog instrumenta sufinanciranog iz ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezije